DIY

DIY: Stoere wandplank van leren riemen voor de babykamer

Het is ondertussen wel duidelijk, ik hou wel van een stoere look in de baby/kinderkamer. Voor het kamertje van mijn dochter miste ik nog plek voor leuke decoratie. Ik heb er daarom voor gekozen om een wandplank op te hangen van steigerhouten leren dragers. Het is super makkelijk, het moeilijkste is eigenlijk nog het kiezen welke kleur je de plank maakt en welke kleur leren riemen je wilt gebruiken.
In deze blog post lees je hoe ik de plank heb gemaakt en gemonteerd en geef ik je tips om het zelf te doen.

Op zoek naar de juiste materialen

De plank: Er zijn verschillende opties;

 • Bouwmarkt: Koop een plank bij een bouwmarkt (zoals de Gamma of Praxis), zaag deze op maat even opschuren en hij is klaar. Je kunt hem natuurlijk ook nog een mooi kleurtje geven.
 • Recycle: Het zou natuurlijk ook kunnen dat je ergens op zolder of in de schuur nog een mooi bruikbaar plankje hebt liggen.
 • Mooie plank: Koop een kant en klare wandplank bij bijvoorbeeld de Leen Bakker en Ikea. Dit kunnen allerlei soorten zijn van steigerhout tot marmer en geeft weer een hele andere look.
 • Gehele set: Ondertussen zijn er op heel veel verschillende sites kant en klare sets te koop met plank, leren dragers en de benodigde schroeven. Zo’n set is onder andere te vinden bij www.loftdeur.nl , www.bijlien.nl of gewoon op bol.com


 • Ik ben zelf voor deze eerste optie gegaan, het kost wel veel meer tijd. Ik heb een lange steigerhouten plank gekocht welke ik op maat heb gezaagd en goed heb geschuurd zodat er geen splintertjes meer vanaf komen. Voor het kamertje van mijn dochter heb ik er voor gekozen de plank geen kleur te geven, de natuurlijke look vind ik op dit moment het mooist.

  De dragers/riemen: Tenzij je precies weet welke kleur je wil, vind ik dit het moeilijkst de juiste kleur en uiteraard lengte riemen zoeken. Ik heb deze bij de leerlooier gekocht en zelf op maat gemaakt maar je kunt het jezelf ook makkelijk maken en deze compleet op maat bestellen via internet bij verschillende shops vaak inclusief bevestigingsmateriaal.
  Een andere mogelijkheid is om te recyclen met twee ( dezelfde) oude riemen. Hem je nog twee geschikte oude riemen in huis dan kun je deze natuurlijk ook bevestigingen je kunt de gesp er dan aan laten zitten dit geeft weer extra stoere look.

  Shops waar de leren riemen te koop zijn: bol.com, handlesandmore.nl & oliveandmint.nl

  De schroeven: En dan nu nog op zoek naar de juiste schroeven, als je niet voor de makkelijkste weg hebt gekozen natuurlijk ( koop je een set online dan zit er vaak al het bevestigingsmateriaal bij). Ik heb er voor gekozen om mooi afgewerkte zilver kleurige schroeven te gebruiken. Kijk hierbij vooral wat bij jouw stijl past. Ook deze kun je bij iedere bouwmarkt kopen.

  De wandplank ophangen

  Nog even samengevat wat heb je nodig:
  – Een plank.
  – Twee schroeven.
  – Twee leren riemen/dragers.
  – Twee pluggen
  – Een boor/schroefmachine
  – Een waterpas

  Werkwijze:
  – Meet op de muur af waar de plank moet komen.
  – Boor een gat in de muur zo diep als de plug.
  – Stop de plug in de muur.
  – Pak de twee uiteinden van de leren riem en leg deze op elkaar.
  – Maak hier een gaatje in met de schroefmachine ( of als je deze hebt een gaten maker ).
  – Schroef de schroef door de twee gaten in de riem.
  – Schroef deze vervolgens in de plug welke in de muur zit. ( de eerste riem hangt.)

  – Pak de plank erbij en kijk of deze recht hangt middels je water pas.
  – Teken af waar de andere riem moet komen te hangen.
  – En herhaal de eerder stappen.
  – Nu kun je de plank door de riemen heen halen en tada klaar is kees.

  Nu de wandplank nog decoreren. Ik zal dit waarschijnlijk regelmatig afwisselen maar op dit moment zit er een gehaakte knuffel op het plankje, een spaarpotje ( gekregen in de kraamperiode), een lampje en wat boekjes.

  Veel succes met het op hangen van je plankje, ik ben benieuwd naar het resultaat!

  Ciao Ciao Laurel

  200

  Leave a Comment